Jumaat, 1 Mac 2013

salam jumaat everybody!!!

apa khabar semua? hope u all sihat n happy lagi teruja hari ni.. sebab esok kan ada yang dah cuti.. pada yang cuti sunday tu jangan boring2 tau.. coz ada gak cuti.. daripada full housewife like me ni hari2 ada kerja betul tak? Even xde cuti pun tapi saya suka jadi housewife,syukurlah pada Ilahi.

 pagi2 ni sure korang akan breakfast betul x? xkita la beli ker masak sendiri ker, yang penting sedap n mengenyangkan. aku teringin pula nak makan chinese-style dish today. ada kuey teow dalam fridge tu, so apa idea? maka, harini jadila cantonese style kung fu kuey teow. mudah jer nak buat n mmg mengenyangkan perut anda.

untuk seorang ikut resepi ni:

bahan:
kuey teow 250gm(agak2 utk org size s jer)
1 s/b kicap pekat
1 biji telur (xtaruh pun xper)
1s/b minyak masak

 cara menggoreng:
pukul telur, panaskan minyak, masuk telur , kuey teow dan kicap tadi , kacau hingga sebati, tutup api.
angkat dan letak tepi dulu. then sediakan sup.

bahan sup:

1biji telur
2ulas bawang putih
isi udang 3-4ekor
isi ayam potong dadu(optional)
fish cake or fish ball potong nipis
sayur sawi(boleh tukar ikut selera)
1s/b sos tiram
1 s/b kicap cair
2 cwn stok ayam
1s/b serbuk lada putih
sedikit garam
1s/b minyak masak
1s/b minyak bijan

*2s/b tepung jagung
*1/4 cwn air
*(campur bahan  dan tuang pada langkah akhir untuk memekatkan sup)


#panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. masuk isi ayam dan udang. kacau rata. masuk kicap cair, sos tiram, stok ayam, minyak bijan n lada sulah. biar didih. masuk fish cake n garam ikut rasa anda. masuk sayur. masuk bahan bertanda diatas. lastly masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu ke dalam sup tadi kacau perlahan. tutup api. untuk menghidang masuk kuey teow tadi dalam mangkuk n tuang sup diatasnya. siap. selamat mencuba.

ni contoh picture ok: